Källkritik
När en diskuterar med människor på nätet så kräver det personerna ofta källor på allt jag säger, det är som att skriva en skoluppsats. Vad jag än säger, så är de förnekande. “Har du en källa på det eller?!” Undrar de kränkt. Jajjamen, svarar jag! Och slänger fram direkta citat från de säkraste källorna du kan hitta. Jag har till exempel använt SACO angående löner, BRÅ för brottsstatistik och mänskliga rättigheters hemsida för ett citat om yttrandefrihet.
Oftast blir då bemött med “du ljuger!”, “du hittar bara på!” eller liknande. Missade de lektionerna om källkritik i skolan kanske? Säkra källor, vad är det liksom?
Och de är så roliga, jag brukar bemöta anklagelserna om att hitta på med att säga att de ju kan gå in och läsa själva och så skickar jag med en direktlänk. Oftast får jag till svar att “jag har vart inne där och läst, men det står inget om det. Så du hittar på!”. Jag skickar då en screenshot på det exakta stället där det står om det jag skrivit på hemsidan. Men jag “ljuger” visst fortfarande.
Det är ändå ganska fascinerade hur människor kan vara så faktaresistenta och lida av total brist på analytisk förmåga.
Själva har de inga källor alls till sina påståenden. Bifogar här en liten bild på hur det kan se ut när jag diskuterar med människor på nätet.
Kommentera

Din emailadress kommer inte att visas. Obligatoriska fält är märkta *