MazarinkakaJag har aldrig varit speciellt förtjust i mazariner, men förra veckan åt jag en för första gången på jag vet inte hur länge och det var så gott! Provade därför för första gången idag att göra en stor mazarinkaka. Man kan ju smaksätta med mycket, exempelvis så är det väldigt gott med kardemumma i men idag så hade jag äpplen och kanel i. Perfekt till kaffet så här på hösten! Receptet är från Hembakat men lite modifierat av mig och följer nedan.

Mördeg
5 dl vetemjöl
200 g 
smör, rumsvarmt
1 ½ dl strösocker

Mazarinfyllning
200 g 
mandelmassa
100 g
 smör, rumsvarmt
2ägg                                                                                                                                                                                                                                                                                          2äpplen                                                                                                                                                                                                                                                                             kanel

 

1. Mördeg: Nyp ihop alla ingredienserna till en deg eller kör dem snabbt i en hushållsmaskin (det blev rätt tjocka kante med den här mängden deg så om man inte gillar det kan man ju ta en större form eller lite mindre deg.). Ställ degen i kylen i 15–30 min. Sätt ugnen på 180 grader.

2. Kavla ut degen till en cirkel, ca 26 cm i diameter. Lägg rundeln i en form med löstagbar kant, 23–24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper i botten. Degen ska sticka upp några centimeter på kanterna. (Jag tycker att degen sjönk ner rätt mycket så jag tror inte det är en nackdel om den går lite högre upp)

3. Mazarinfyllning: Vispa ihop mandelmassa och smör med en elvisp i en bunke. Tillsätt äggen ett i taget och fortsätt vispa till en slät massa.

4. Bred ut mazarinfyllningen på mördegen. Skär äpplena i bitar och lägg på, strö även på kanelen.

5. Grädda kakan i 35–40 min. Låt den kallna helt i formen.

Download FullSizeRender.jpg (154.9 KB)Kommentera

Din emailadress kommer inte att visas. Obligatoriska fält är märkta *