När en våldtäkt blir ifrågasattI dagens Metro (18/3) kan man läsa en reaktion på Emma Blomdahls och Julia Österfeldts artikel om hur våldtäktsoffer kränks under förhören med frågor om sexliv och tidigare erfarenheter.  Reaktionen kommer från Bengt Ivarsson, ordföranden i Sveriges Advokatsamfund. Han tycker att det inte är något konstigt, han menar till och med att det är klart att frågor om personens sexliv måste ställas.

” I en rättsstat är det en nödvändighet att uppgifter som lämnas av förhörspersoner måste kunna ifrågasättas. “
Han skriver även “… våldtäktsutsatta under rättsprocessen utsätts för fruktansvärda kränkningar. Den beskrivningen är inte korrekt.”
Jo? Vad har ingående frågor om ens sexliv och vanor att göra med de skador man har fått från en våldtäkt? Ingenting!
Ivarsson skriver även att “ett sådant här mål innebär att man faktiskt måste berätta integritetskränkande och intima detaljer.”
Men det finns inga undantag, våldtäkt är alltid fel, finns INGA ursäkter och det spelar ingen som helst roll vad man har för tidigare erfarenheter.
Varför frågar man inte om våldtäktsmannens sexliv istället? OCH VARFÖR HAN HAR VALT ATT VÅLDTA? Det tycker jag skulle vara mer relevant. Eller?
 
En annan sak om våldtäkter som upprör mig något oerhört är hur ofta anklagelsen avfärdad med att “ni/vi är ju faktiskt ihop”, precis som att det gör saken mer okej. Vill man inte ha sex så vill man inte.  Skit samma om man är i ett förhållande eller inte, ett nej är lika mycket nej om man är tillsammans. Hur svårt kan det vara ? “Men vi har ju haft sex förut!” Det spelar ingen roll om ni så hade sex för en kvart sedan, man måste ALLTID respektera ett nej. 
De flesta våldtäkter sker faktiskt så här, inomhus och med någon som man har en nära relation med, och anmäls därför inte. För att man “ju faktiskt är ihop och har haft sex förut”, för att man är rädd eller för att man har skuldkänslor.
Varifrån uppstår då dessa skuldkänslor? 
“Vad hade du på dig?”
“Hur full var du?”
“Var du flörtig?”
“Är du säker på att du specifikt sa “nej”?”
#tjejerfortrycker när de blir ifrågasatta efter en våldtäkt


Kommentera

Din emailadress kommer inte att visas. Obligatoriska fält är märkta *