PronomenJag tänkte på det här med pronomen. Jag såg nämligen en video som Freja Lindberg hade länkat från sin insta där de talar om just pronomen och varför det är så viktigt att inte felköna människor. Och den var så jäkla bra och så bra förklarat så jag blev helt hänförd. Jag bara känner att efter att ha sett den så är det omöjligt att inte förstå. Den är något som man borde visa för alla som går i taket när någon nämner “hen”.

Vid ett tillfälle i videon så händer detta.
Person 1: Karin!
Person 2: Men jag heter inte Karin? Jag heter Alva.
Person 1: För mig heter du Karin och kommer alltid heta Karin. I vilket fall, vi ska äta köttfärssås och spagetti imorgon och eftersom det är din favoritmat tänkte jag att du kunde käka med oss.
Person 2: Men jag gillar inte ens köttfärssås och spagetti.
Person 1: För mig är det din favoritmat, köttfärssås och spagetti.

Så. Bra. Och det är så sant. Och jag undrar verkligen hur en så basic sak som att bara byta pronomen på en människa och få den att må så mycket bättre kan vara en sådan big deal för någon. Jag menar, nog för att en cis-person som aldrig har varit med om att känna sig könsförvirrad eller tänka på sitt pronomen kan ha svårt att sätta sig in i den situationen men på riktigt. Att säga han, hon, den, hin, hen, istället för det man själv anser passar, det är faktiskt ingen jätteomställning.

Min telefon blev lite fucked up nu så det går inte att göra en snygg länk, men här är videolänken iaf: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=129614207456214&id=129578310793137&refsrc=https%3A%2F%2Fm.facebook.com%2F129578310793137%2Fvideos%2F129614207456214%2F

Och en sak till! Folk som ba, men hen betyder ju höna på engelska!
Man ba, ja. Men om du är så korkad att du tror att jag helt plötsligt börjar tala om en höna på engelska mitt i ett samtal om en person med ett annorlunda pronomen, då är det faktiskt ditt problem.Kommentera

Din emailadress kommer inte att visas. Obligatoriska fält är märkta *