Den ständigt aktuella frågan…

Satt och länkade runt lite på olika bloggar och forum när jag hittade den här tråden på Flashback, den handlar alltså om varför feminister upprörs av bilder på lättklädda kvinnor på TV och i tidningar. Trådskaparen, som helt uppenbart inte är särskilt insatt i ämnet feminism, skriver följande.

Är inte det ett tecken på kvinnlig frigörelse? Man hör ju ofta från deras kant att det är “kvinnoförnedrande” att visa kvinnor med för lite kläder.Vill feministera tillbaka till de värderingar som rådde under den viktorianska eran, när kvinnor fick förblöda om endast en manlig läkare fanns tillgänglig, eftersom han inte fick se henne utan kläder? Eller kanske drömmer feministerna om muslimska värderingar där kvinnor tvingas gå i burka och blir uteslutna ur familjen om de inte skyler sig?

Jag förstår inte varför vissa drar igång diskussioner om sådant som de inte har någon koll på. Det är upprörande för  att kvinnokroppen objektifieras och för  att män och kvinnor framställs på så olika sätt. Jag menar, det hör ju inte till vanligheterna att en man för det första poserar halvnaken framför en fullt påklädd kvinna och sedan dessutom retucheras sönder så mycket att han, om han i verkligheten skulle se ut som på bilden, skulle ha behövt operera bort flera revben. Eller jag vet inte, det kanske bara är jag som har missat sådana reklamer? Jag tror inte det. Och det första svaret är självklart från en annan person som är lika bortkommen i det här ämnet som ovanstående.

Dom är dumma i huvudet endel vill springa topless på badhusen och endel skriker om en HM-modell har en slitzad klänning och visar lite av sitt ben!

Jo, men precis så är det ju verkligen. Inte. Jag ska nu försöka försvara mig (och de andra som kanske håller med mig?) mot de här påståendena så gott det går.

1. Nej, vi är inte dumma i huvudet.

2. Det är inte så att vi alla absolut vill vara topless på badhuset, däremot vill vi att det ska vara accepterat och okej om vi skulle vilja det! Personligen har jag gärna en bikiniöverdel på mig, men jag kan absolut förstå hur andra resonerar när de inte vill ha det. Det är ju i slutändan bara en kropp, det är bara bröst. Det råkar gå ut lite på oss kvinnor där det är platt på män. Än sen?

3. Och för femtioelfte gången så är det inte den slitzade klänningen som upprör! Det är hur modellen  framställs! Om hon och alla andra modeller inte stod och poserade på ett sätt som är uppenbart tänk att se sexigt ut, inte såg anorektiskt smala ut eller var totalt sönderretucherade och satte en standard för hur det är flickor/kvinnor ska se ut för att duga och vara tillräckligt snygga så skulle vi inte reagera som vi gör mot bilden. Om den slitzade klänningen satt på en normalbyggd tjej som poserade på ett naturligt sätt så skulle det vara mycket trevligare och inte sätta sånna krav på att man konstant ska se perfekt ut hela tiden. För, let´s face it, det är klart att jag också gärna skulle se perfekt ut hela tiden. Men hur gärna man än vill det så är det alltid en finne eller en hårtova, lite för mycket fett på magen eller ett lite felsittande plagg i vägen.

Ytterligare ett svar som kom från flera håll var att alla feminister bara är avundsjuka på andra kvinnor och upprörs av det objektiva faktum att de är vackra, feminina, framgångsrika, lyckliga och har en familj. Och då undrar man ju, tror de inte att en feminist kan vara allt detta? Nej, det tror de alltså inte. De påstår nämligen på fullaste allvar att alla feminister är fula, maskulina och inte får ligga tillräckligt. Jag vill skratta varje gång jag hör en man påstå att vi tycker som vi tycker bara för att vi inte får ligga. För det första så kan man, hör och häpna alla anti-feminister, vara både lyckad, feminin, få ligga och vara feminist! På samma gång! Yes, min damer och herrar, detta är 100% sanning! Och för det andra så tycker jag att män sätter sig på en lite väl hög pidestal om de tror att ett ligg med någon av dem skulle få mig att sluta ha de åsikter jag har. Dessutom så verkar de flesta som argumenterar mot feminismen tro att det enbart är kvinnor som kan vara detta. Med, och här kommer inläggets andra stora avslöjande: en MAN kan vara feminist! För feminism handlar inte, som så många tror, om att kvinnan är överlägsen mannen. Det handlar om mannens och kvinnans lika värde.

*suck* Att saker som dessa ens ska behöva diskuteras.

 

Kommentera

Din emailadress kommer inte att visas. Obligatoriska fält är märkta *