“Barn istället för bröst”

“Rosa Band” flaxar på var och varannan i denna tid. För varje band jag ser, önskar jag att det hellre var för att uppmärksamma de barn som far illa både i världen och i Sverige.  Visst är kvinnors bröst viktiga men viktigare vore att fokusera på skyddslösa små barn som far illa. Hur kommer det sig att människor väljer att fokusera mera på kvinnors bröst, än på de små barn som far illa.

Detta var alltså en insändare som jag läste i Metro i förrgår. Och då känner jag bara att “Anne” som insändaren kallar sig, inte riktigt har förstått själva grejen med Rosa Bandet. Varje år får 7500 kvinnor beskedet att de har drabbats av bröstcancer. Varje dag får alltså 20 kvinnor i Sverige det beskedet. 80 % överlever, men det är ändå 20%, dvs 1500 kvinnor,  som inte gör det.  “Anne” verkar tro att det enbart handlar om att rädda själva brösten, hon verkar inte ha förstått att man faktiskt dör av det här.

Jag säger inte med detta att jag tycker att bröstcancer är viktigare än barn som far illa, det är båda två viktiga saker som man måste hitta lösningar på. Men vad gör det om man, en månad om året, har en Rosa Bandet-månad? Vad gör det “Anne” om jag vill köpa ett rosa band för 25 kronor? Det betyder väl för sjutton inte att jag inte bryr mig om barn? Jag lovar att det kommer att fortsätta hållas Världens Barn-galor och Rädda Barnen kommer inte att ge upp bara för att jag har ett rosa band på min jacka!                      Gissa då hur lycklig jag blev när jag igår slog upp insändarsidan och såg att där fanns någon som framförde min åsikt *suck av lättnad*, så glömde jag ju självklart att spara den Metron så jag kan varken citera eller tacka mer specifikt. Men du vet vem du är, du som skrev och förklarade för “Anne” att det inte bara handlar om att rädda bröst, tack.

Som ett litet avslut skulle jag vilja uppmana alla andra att köpa sig ett rosa band, vilket man kan göra på Lindex eller ett apotek, det kostar som sagt endast 25 kronor varav 23 går till Cancerfonden och 2 till tillverkning av bandet och förpackningen!

 

Jag har iallafall köpt ett rosa band!

Jag har iallafall köpt ett rosa band!

Kommentera

Din emailadress kommer inte att visas. Obligatoriska fält är märkta *