MidsommartårtaI fredags var det midsommar. Midsommar betyder tårta. Med massor av jordgubbar!

Vi firade midsommar med min och min pojkväns familj ute på deras landställe i Årsta Havsbad och jag fick äran att göra tårtan. Även om gräddtårta är riktigt jäkla gott så rycker jag personligen att det kan bli lite tjatigt och lite för “enkelt” eller vad man ska säga, jag gillar ju när något är komplicerat och tar lång tid att baka, det är mer känsla i bakverket då. Så jag gjorde en egen liten variant av jordgubbsrårtan! 

Min tårta var en vaniljmoussetårta med mandelbotten och rabarber- och jordgubbskompott. Jag dekorerade den med italiensk maräng och jordgubbar och frostade körsbär. Eller som min pojkväns mamma tyckte att vi skulle kalla den “Årsta Havsbads Midsommardröm”.

  
Här är receptet!

Mandelkaka

15 malda mandlar

1,5 dl strösocker

1,5 dl mjöl

1/2 msk vaniljsocker

1/2 tsk bakpulver

3/4 dl mjölk

1 litet ägg

75 g smör
Grädda i ugnens nedre del i 20-25 min i 175 grader.

Rabarber- hallon-kompott


Ca 3 rabarber

Ca 10 jordgubbar 

0.5 dl strösocker

En skvätt citronjuice

Lite vaniljpulver

2 msk vatten

Hacka upp allt i lagom stora bitar och koka upp till en konsistens som du gillar. Tillsätt ev ett gelatinblad.

Lägg i en silikonfirm eller en inplastad form och frys in.

Vaniljmousse

Börja med att göra en créme anglaise som det så tjusigt heter. Blanda då följande ingredienser under uppvärmning till 85 grader. Häll sedan genom en sil och ställ åt sidan för att svalna. 

1,75 dl mjölk

1 dl strösocker

4 äggulor

1-2 vaniljstänger (skrapa först ur fröna och ha i dem med)
Nästa ingredienser som behövs är

3,5 dl vispgrädde

4 st gelatinblad
Lägg gelatinbladen i blöt i kallvatten i 5 minuter och vispa grädden till ett löst skum. 

Ta upp gelatinet och låt det “rinna av sig” lite innan du smälter det och blandar det med créme anglaisen. Vänd sedan ner grädden i krämen.
   

Italiensk maräng

2 äggvitor

1,5 dl socker

1/4 dl vatten
Vispa äggvitan till ett fast skum och koka upp sockret och vattnet till en sockerlag. När lagen har nått 120 grader ska den under vispning hällas i äggskummet i en tunn stråle. Vispa sedan tills marängen kallnat. Låt vispa ända tills du ska spritsa ut det.


Montera tårtan

Klä en springform med plast, jag skivade jordgubbar och ställde längst med kanten. Lägg i bottnen och häll mousse så att bottnen täcks och lägg sedan på den frysta kompotten. Fyll upp med resten av moussen. Frys i minst en timme. Sedan är det bara att spritsa marängen, bränna av och fylla upp med bär!

Låt tårtan stå i kyl ganska längre innan den serveras, om den ska ätas på eftermiddag/kväll kan den ställas i kylen på morgonen. Detta för att kompotten måste hinna tina. Om du däremot bara gör mousse så räcker det med 30 min i rumstemperatur!
PS. Vill man ha en mousse mer choklad så är det här receptet perfekt! Tillsätt bara 150 gram smält choklad till créme anglaisen innan du blandar den med gelatinet!Kommentera

Din emailadress kommer inte att visas. Obligatoriska fält är märkta *